Word-Cloud_CLPSSss-transparent

Centar za longitudinalne populacijske studije (CLPS) osnovan je u siječnju 2018. godine pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. CLPS je osnovan prvenstveno s ciljem znanstvene koordinacije i provedbe dvaju specifičnih znanstvenih istraživanja preko implementacije vodećih longitudinalnih istraživačkih infrastruktura u Europi iz društvenih znanosti, SHARE-a (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) i GGP-a (Generations & Gender Programme), u Hrvatskoj. Osnovna je svrha SHARE-a i GGP-a pružiti visokokvalitetne, međunarodno usporedive, multinacionalne i longitudinalne podatke za napredna istraživanja o demografskim, ekonomskim i ostalim društvenim procesima u zemljama diljem Europe, ali i šire.

 

Istraživačka aktivnost CLPS-a usmjerena je na empirijska multidisciplinarna populacijska istraživanja, s dominantnim oslanjanjem na longitudinalne anketne podatke. CLPS je osnovan i s ciljem razvoja i objedinjavanja znanstvenih i stručnih istraživanja, organiziranja znanstvenih i stručnih skupova, izdavanja različitih publikacija i drugih sličnih djelatnosti.

 

Djelatnosti CLPS-a financiraju se iz sredstava međunarodnih i nacionalnih istraživačkih i stručnih projekata. Osnivanjem CLPS-a Ekonomski fakultet – Zagreb u europskom se istraživačkom prostoru strateški pozicionira kao jedna od vodećih hrvatskih znanstvenih institucija iz područja društvenih znanosti.

Naš Tim