Znate li koji je datum u godini najpopularniji za proslavu rođendana u Hrvatskoj, tj. na koji dan u godini najviše osoba slavi rođendan? Taj je datum 22. rujna.

Do tog zaključka došli smo obradom podataka Državnog zavoda za statistiku o točnim datumima poroda (za živorođenu djecu) tijekom zadnjih dvadeset godina (od 1998. do 2017.).

Da je rujan najpopularniji mjesec za rađanje u Hrvatskoj pokazuje i činjenica da su među top petnaest najpopularnijih datuma za rađanje svi u mjesecu rujnu, većinom u njegovoj drugoj polovici.

Učestalost rođendana prema datumu u Hrvatskoj, živorođeni u razdoblju 1998. – 2017.


Izvor: Izračun autora na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku

Tablica pokazuje redoslijed (rang) svakog rođendana. Datumi su rangirani od 1 do 366, gdje 1 znači da je to datum na koji je rođeno najviše djece, a 366 predstavlja datum na koji je rođeno najmanje djece. Tamnije nijanse odnose se na datume kad su češće rođendani, a svijetlije nijanse datumi su rjeđih rođendana.

Kako prosječna trudnoća traje 38 tjedana, iz ovih podataka očito je da najviše začeća ostvari se u prazničko vrijeme, u razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana.

Najmanje popularan datum za rađanje (ako izostavimo 29. veljače koji se pojavljuje svake prijestupne godine) prema ovim je podacima Božić, odnosno 25. prosinca. Općenito, datumi na koje se rađa najmanje djece oni su koji padaju na praznike ili blagdane, poput Svih Svetih, Praznika rada i sl. Zasigurno je da liječnici nastoje dogovoriti porod tijekom radnog dana, a porod carskim rezom uglavnom se ne planira praznicima, blagdanima i vikendima.

Kad se budete pitali zašto ima toliko proslava rođendana u drugoj polovici rujna, sjetite se ove analize.